2013. május 24., péntek

Az ingatlant a fotók adják el!

Egészen pontosan fogalmazva az ingatlant a fotók adják el! Az ingatlanos portálokon az első benyomásnál nagyon (nagyon!!!) fontosak a fotók, hiszen a leendő vevő ezzel találkozik először. Ha tetszik neki, amit lát, és felkelti az érdeklődését, akkor többször visszatér, elmenti a linket, megmutatja a családjának, barátainak, kikéri a véleményüket. Elidőz a képek felett, elképzeli, milyen jó lenne ott ücsörögni a tágas nappaliban, a teraszon kávézni reggelente, és idővel biztosan szeretné személyesen is megtekinteni az ingatlant. 

Ha viszont rossz képeket lát, akkor már kattint is tovább, hiszen még számos hirdetés vár rá. Bár az előző mondatot igazán nyilvánvalónak érzem, az ingatlanos portálokra mégis rengeteg rossz fotó kerül fel: esti fénynél készült, homályos, életlen, sötét, rossz szögből fotózott, kis részleteket mutató. És most még csak a fotó minőségét taglaltam... Számtalanszor látok telipakolt konyhapultokat, koszos fürdőszobát, rendetlenséget, kacatokat a képeken. 

De vajon miért ilyen igénytelenek az emberek az ingatlan lefotózásakor? Hiszen a menyasszony sem áll smink nélkül, "játszós" ruhában az oltár elé, és állásinterjúra sem megy el senki zsíros hajjal, reklámszatyorral a kezében. Az ingatlant mégis sokan fotózzák le igénytelenül, nem készülnek fel a fotózásra, és az ingatlant sem "készítik fel" az eladásra. Azt gondolom, mindez azért lehetséges, mert az ingatlanhirdetések profi elkészítésének még nem alakult ki a kultúrája, és az emberek igen kevés jó példával találkoznak. 

A jó fotók készítésének titka a következő: a szépen rendbe tett ingatlanról nappali fénynél, lehetőség szerint napsütéses időben készítsünk fotókat, minél jobb kompakt, vagy akár tükörreflexes fényképezőgéppel. (Manapság már nem számítanak luxuscikknek utóbbiak sem, ha van a családban, barátnál, kérjük kölcsön, vagy kérjük a segítségét.) Fényképezzünk minél távolabbról, szemmagasságból. Igyekezzünk minél többet mutatni a lakásból, de szűrjük meg a fotókat, és válasszuk az előnyös, jól sikerült képeket! 

Alapigazság, de fontos megjegyezni: nagyon jó adottságokkal rendelkező ingatlanról is készülhetnek rossz fotók, és kevésbé jó lakásról is jók! Egyáltalán nem törvényszerű, hogy csak jó lakásról készülhetnek jó fotók. Gondolom, mindenki látott már külföldi sztárokról, színésznőkről készült fotót sminkben és smink nélkül, ugye?

A bejegyzés tanulsága:
A jó fotó marasztal, elidőzésre, majd cselekvésre ösztönöz, növeli az érdeklődők számát, meggyorsítja az ingatlaneladási folyamatot, és akár az eladási árat is növeli! 




Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, csatlakozz a blog Facebook-oldalához, hogy a következőről se maradj le!

Fotó forrása: 1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése