2013. június 12., szerda

Eladó ingatlanok a Google Maps szemüvegén át

Akik ingatlanukat árulják, talán nem is sejtik, hogy a vevők milyen profi eszközökkel "csekkolhatják le" a házat/épületet és annak környékét. A hirdetési portálra feltöltött képeken túl, a nagyjából pontos elhelyezkedés ismeretében az érdeklődők könnyen és gyorsan hozzájuthatnak további "képes információkhoz" is. Az ingatlant meg lehet keresni például a Google Maps-en, ahol háromdimenziós látványkép fogad, sőt, "körbejárhatjuk" az ingatlan környékét is. Ha valaki a "parkra néző", vagy "kiváló közlekedéssel" hívószavakra építene, és nem így van, bizony egyből kiderül a turpisság. 


Ennél a háznál épp kint van az eladó tábla - teljesen véletlenül találtam rá, de épp kapóra jött. Ami egy átlagos hirdetésből nem derülne ki, itt azonnal nyilvánvalóvá válik anélkül, hogy el kellene autóznunk a környékre. 


Megnézhetjük például a szomszéd házát.


Vagy megbizonyosodhatunk arról is, hogy a buszmegálló tényleg közel van a házhoz. Érdemes a fotókon a dátumot is ellenőrizni, ezek a felvételek például 2012 júniusában készültek, tehát egészen közeli állapotot tükröznek.




Kevésbé ismert, és kevésbé jól használható a norc.hu oldal, amelyen Magyarországon belül Budapest, Debrecen, Győr, Hajdúszoboszló, Miskolc, Szeged, Szentendre városokra, és a Balaton környékére vonatkozóan érhető el a "street view", azaz a panoráma funkció. Itt többnyire 2009-es felvételeket találtam.

Jó tudni, hogy aki ingatlant szándékozik vásárolni, és tájékozott az interneten, biztos, hogy igénybe veszi a Google Maps (vagy akár a norc.hu) keresőjét, amennyiben nagyjából pontos információja van arról, hogy az ingatlan hol helyezkedik el.

Ingatlaneladóként tehát nagyon ajánlott megnéznünk a Google Maps-en, hogy a mi ingatlanunkról milyen képek, panorámafelvételek vannak fent. Ezzel akár már a hirdetés szövegében kiküszöbölhetünk egy-egy hátrányt, vagy felkészülhetünk esetleges "váratlan" kérdésekre, azaz, felkészültebbek lehetünk a saját ingatlanunkból, ami minden érdeklődő szemében pozitívum. 


A bejegyzés tanulsága:
Ha a vevő érdeklődik az ingatlanunk iránt, szinte biztos, hogy megnézi azt a Google Maps-en is. Tájékozódjunk mi is, hogy milyen és mikor készült felvételek találhatók fenn az ingatlanunkról, és ha tudjuk, használjuk fel ezeket az információkat az ingatlanhirdetésben.


Fotók forrása: 1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése